Psikoterapi Nedir?

TERAPİ NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Terapi, yaşadığı çeşitli zorluklar nedeniyle başvuruda bulunmuş kişinin söz konusu zorlukları aşmasını amaçlayan bir ilişkidir. Bir iletişimi terapi yapan en önemli şey, başvuran danışanın/hastanın iyilik halini artırmayı veya sorunlarla uygun baş etme yöntemi geliştirmeyi amaçlayan doğru soruların doğru zamanda ve doğru biçimde sorulmasıdır. Bu yönüyle terapi herhangi bir sohbetten ayrılır. Başka bir deyişle çevremizde insanların “ne gerek var terapiste gel bana anlat, ben dinlerim” dediklerini duymuşsunuzdur. Terapi sadece dinlemek değildir, terapi herhangi iki kişinin sadece sohbeti değildir. Terapi profesyonel bir iştir ve bu işin eğitimini almış profesyonellerce yürütülür.

TERAPİ NE İŞE YARAR?

Terapi kişinin kendine, ilişkilerine ve çevreye dair farkındalığını artırır. Kişinin karşılaştığı sorunlar konusunda bilinç kazanmasını sağlar, kendi ihtiyaçları konusunda iç görü yaratır. Bu da sorunla karşılaşmamak için veya karşılaştığında sorunu çözmek için oldukça güçlü bir imkân sağlar.

TERAPİ KİŞİYİ ZORLAR MI?

Ancak farkındalığın artması güzel olmakla beraber süreç çok da kolay gerçekleşmeyebilir. Çünkü genelde rahatsızlık duyduğumuz ve yüzleşmek istemediğimiz olayların veya özelliklerimizin farkında değilizdir. Bu konudaki farkındalık artışı da rahatsızlık verici olabilmektedir. Bu süreç tıpkı iltihap kapmış bir yaranın açılmasına benzetilebilinir: ya kısa süreli ama biraz daha yoğun bir acı sonrasında iyileşme ya da sürekli devam eden bir ağrı.  Hatta bu ağrı bir süre sonra müdahaleden bile daha yoğun bir şekil alabilir.  Ne yazık ki İnsanların bir kısmı yüzleşmeleri yaşamamak için terapiden kaçmaktadır.

TERAPİ VERİLEN PARAYA DEĞER Mİ?

Ayrıca terapi süreci kökeni çoğunlukla gelişim sürecine giden ve uzun süredir devam eden sorunlar üzerine çalışmaktadır, bu da sürecin daha yavaş ilerlemesine ve sürecin faydalarının zamana yayılmasına neden olmaktadır. Zamana yayılış ise terapinin faydalarının daha silikleşmesine ve çoğunlukla da görülmemesine yol açabilmektedir. Bu da terapiye devam edip etmeme konusunda kafa yoran insanların yanlış karşılaştırmalar yapmasına neden olabilmektedir: Para, zaman ve emek gibi somut girdilere rağmen görece zamana yayılmış ve silik kalan değişimler daha soyut faydalar olarak düşünülebilmektedir. Böyle bir karşılaştırma insanları terapiden uzaklaştırabilmektedir. Oysaki yapılması gereken karşılaştırma kişinin yaşadığı zorluğu aşması için ödediği bedel ile söz konusu zorluğu aşmama durumunda kişinin ödeyeceği bedeldir.