Sınav kaygısı

Kaygı Nedir?

Kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel, duygusal ve bilişsel değişimlerle kendini gösteren bir uyarılmışlık durumudur.

Kaygının performansla bir ilişkisi vardır; kaygının hiç olmadığı, az olduğu veya çok yüksek olduğu durumlarda başarının azaldığı, Orta düzey bir kaygıda ise başarının maksimum seviyeye ulaştığı görülmektedir.

Sınav Kaygısı Nedir?

Sahip olduğumuz olumsuz otomatik düşüncelerin sınava hazırlık aşamasında verimli çalışmamızı olumsuz etkilenmesi veya sınav anında sahip olduğumuz bilgiyi sınav performansımıza yansıtmamızı engellemesi durumudur. Bu nedenle sınav kaygısının hep iki ayağı vardır, verimli bir şekilde sınava çalışmayı engeller ve sınav anında daha önce öğrenileni sınava yansıtmayı engeller.  

Sınav kaygısının belirtilerini bir tablo ile belirtirsek ortaya şöyle bir tablo çıkmaktadır.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Bilişsel

Fizyolojik

Duygusal

Davranışsal

Aşırlıklar:

Öz Odak

Öz meşguliyet

Eksiklikler:

Dikkat dağınıklığı

Bellek

Geri çağırma

 

Kalp Çarpıntısı

Hızlı soluklanma

Kaslarda gerginlik

Ağızda kuruluk

Terleme

Titreme

Karın Ağrısı, bulantı, kusma

Gerginlik

Sinirlilik

Karamsarlık

Hata Yapma korkusu

Panik

İnatlaşma (soru ve kişilerle)

 Kaçma ve Kaçınma davranışları (Ders çalışmayı bırakma, Sınavı yarım bırakma veya girmeme)

Ders çalışmayı erteleme

 

 

 

Sınav Kaygısında Terapi Neden Önemli?

Sınav kaygısının nedenlerini kendimiz tespit etmeye çalıştığımızda bu kaygıya neden olan durumlar dışındaki etkenlere yoğunlaşabilir ve asıl etkenleri göz ardı edebiliriz. Bu da zamanımızı boşa harcamamıza neden olur ve kaygı durumunda herhangi bir iyileşme meydana getirmez. Uzman bir göz olarak Terapistin görevi zihinde yer alan olumsuz otomatik düşünceleri ve bunlara neden olayları tespit ederek üstesinden gelmesi için danışana yardımcı olmaktır.

Sınav kaygısında öncelikle kişinin gevşeme egzersizleri ve diyaframa nefesi aracılığıyla bedeninde kaygının tersine bir değişiklik yaratabildiği gösterilmektedir. Aynı zamanda kişinin bilişsel çarpıtmaları üzerinde de çalışılarak kaygının kaynağı bilişler değiştiriilmektedir.