Panik Atak Ve Panik Bozukluk

PANİK ATAK NEDİR? PANİK BOZUKLUK NEDİR?

Panik atak; vücuttaki herhangi bir fizyolojik değişimi kalp krizi geçirmekte olduğu, kontrolünü kaybetmekte olduğu, ölmekte veya bayılmakta olduğu şeklinde yorumlayarak büyük korku yaşama halidir. Panik atakta gerçekte tehlikeli bir durum olmamasına rağmen kişi en ufak bir bedensel değişimi örneğin nabızdaki artışı, solunum sayısındaki artışı doğrudan çok ciddi bir hastalık veya kriz belirtisi olarak yorumlaması atağı tetikler ve artırır. Panik atağın süreklileşmesi veya panik atak geçirme korkusunun hakim olması ise daha çok panik bozukluk olarak adlandırılmaktadır.

PANİK ATAĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Panik atakta en çok göze çarpan belirti solunum sayısındaki artış ve kalp atışındaki artıştır. Normalde bu belirtiler herkeste görülebilir ama panik hastaları bu belirtilerin çok ciddi bir sorunun belirtisi olduğu düşüncesine kapılırlar, bu da belirtilerin şiddetini artırır. Yani ciddi bir kriz geçirdiği veya boğulmakta olduğu düşüncesi bu belirtileri daha da şiddetlendirir. Çünkü bedenimizle zihnimiz hep bir etkileşim içerisindedir. Bu belirtilerin yanı sıra nefes darlığı, solunumda zorlanma, göğüs ağrısı, terleme, titreme, çarpıntı, mide bulantısı, karın ağrısı, bayılacakmış gibi hissetme, sersemlik, çevreyi başka algılama, uyuşma, üşüme veya ateş basması gibi belirtiler de görülebilmektedir. Tıpkı ilk  iki yaygın belirti gibi bunlar da ciddi bir sorunun belirtisi olarak düşünüldüğünde artar.

PANİK ATAK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Panik atakta yapılan ilk müdahale nefes egzersizi ve gevşeme egzersizi gibi davranışçı yöntemlerdir. Çünkü vücudumuz ile zihnimiz hep bir etkileşim içindedir. Gevşeyen vücut zihnin de tehlike algısını etkiler. Diğer taraftan zihnin işleyişini hedefleyen bilişsel yöntemler zihindeki çarpık düşüncelere odaklanır ve bu düşünceleri daha işlevsel düşüncelerle değiştirmeyi amaçlar. Ancak  ölüm korkusunun başka nedenleri de olabilir. Örneğin geçmişteki bir kaza, bir kayıp veya travmatik başka bir olay panik atağın ortaya çıkmasında etkili olabilir.  Bu yüzden de olası başka nedenler de tedavide ayrıca incelenmektedir. İşe başlama veya yeni bir işe başlama, evlilik, boşanma, kent değiştirme, ebeveyn olma gibi önemli yaşam olaylarının yarattığı değişime uyum sağlayamamak da panik bozuklukla kendini ifade edebilir.  Bütün bu durumlar terapide ayrıca çalışılabilmektedir.